Internacionalna priznanja
 
Video galerija
 
 
Mreže
 
United Nations Office on Drugs and Crime
 
Ako vam treba posao kliknite ovdje:
 
 
Aktuelnosti
Izvršni direktor NVO 4 Life, Saša Mijović, učestvuje na 57-oj Commission on Narcotic Drugs (CND 2014) koja se održava od 17 do 21 marta u Beču, Austrija, uključujući i Pregled na visokom nivou (High Level Segment) 13 i 14 marta.

Izvršni direktor NVO 4 Life, Saša Mijović, na poziv International Drug Policy Consortium, učestvuje na 57-oj Commission on Narcotic Drugs (CND 2014) koja se održava od 17 do 21 marta u Beču, Austrija, uključujući i Pregled na visokom nivou (High Level Segment) 13 i 14 marta.

Commision of Narcotics Drugs (CND) kao jedno od tijela UN-a  ima odgovornost za pitanja kontrole droga u svijetu. U skladu sa svojim mandatom ,CND prati situaciju droga u svijetu, razvija strategije za kontrolu droga na međunarodnom nivou i predlaže mjere za suzbijanje problema s drogom u svijetu, uključujući i smanjenje potražnje za drogama , podsticanje alternativnih razvojnih inicijativa, te donošenje mjera za smanjenje nabavke. CND se sastaje jednom godišnje, kada se razmatra i usvaja niz odluka i rješenja. Tokom 56-e sesije Commision of Narcotics Drugs (CND), koja je održana  u Beču, od 11-15 marta prošle godine, NVO 4 Life je dobila internacionalno priznanje za svoj rad. Tom prilikom je Michael Perron, izvršni direktor Vienna NGO Committee on Drugs naveo NVO 4 Life među 15 organizacija iz čitavog svijeta čije su aktivnosti poslužile kao primjer dobre prakse i kao takve predstavljene ostalim svjetskim organizacijama koje se bave problemom narkomanije.

Commision of Narcotics Drugs je napravio reviziju na visokom nivou o sprovođenju  političke deklaracije i plana djelovanja iz 2009 godine, a rezultat ovog Pregleda na visokom nivou će biti dostavljen na razmatranje Generalnoj Skupštini Ujedinjenih Nacija na posebnoj sjednici UN (UN General Assembly Special Session on Drugs - UNGASS) posvećenoj problemu droga u svijetu u 2016. U junu, 2013 godine VNGOC je formirao neformalnu komisiju za izradu jednog segmenta Pregleda na visokom nivou i u njenoj izradi je kao član komisije učestvovala predstavnica NVO 4 Life, mr Milena Mijović.

Glavne poruke sa ovog skupa su da politika borbe protiv droga ne smije biti borba protiv zavisnika/ca, da se mora analizirati i mijenjati dosadašnji pristup borbi protiv droga, da politike droga moraju biti zasnovane na dokazima i dobroj praksi, da treba proširiti spektar intervencija, ukloniti prepreke za pristup tretmanima i redovno pratiti i analizirati sprovođenje rezolucija CND, sa UNODC i uz neizostavno učestvovanje nevladinih organizacija.

 

Yury Fedotov, izvršni direktor UNODC : Ovaj je sastanak bio dobra prilika za države članice, nevladine organizacije i naučnike da rade zajedno . Jedan od glavnih zadataka je premostiti jaz između nauke.teorije i prakse . U tom smislu nadamo se da najbolje prakse mogu biti korištene od strane svih država članica. Samo prošle godine smo radili sa više od 380 organizacija civilnog društva na teškim situacijama. Ti ljudi su naši heroji . Važno je da naučnici, političari i nevladine organizacije rade zajedno . Suočavanje s problemima zloupotrebe droga na human način predstavlja ulaganje u budućnost, društvu i mladima . Ova sjednica će doprinijeti uspjehu rasprave na visokom nivou na CND 2014 i UNGASS 2016.

Nora Volkow, USA National Institute on Drug Abuse:

Društveni sistem je svakako ključnan za sprečavanje eksperimentisanja sa drogama. Zloupotreba droga bi se trebala tretirati kao zdravstveni problem, a ne krivično pravni . Zavisnost je bolest mozga. Kazna zatvora se ne može poistovjetiti sa liječenjem i stopa recidiva nakon zatvora je vrlo visoka. Prevenciju utemeljenu na dokazima treba posmatrati kao najdjelotvorniji način za rješavanje zavisnosti od droga. Prevencija se mora zasnivati na dokazima i moraju se imati strategije liječenja. Ministri zdravlja trebaju jačati i koordinisati zdravstvene odgovore na poremećaj uzimanja droga , uključujući i dodjelu finansijskih sredstava. Obuka stručnog kadra je takođe važna . Krivično-pravne sankcije nisu korisne za rješavanje zloupotrebe droga i ne smanjuju je. Stigma, društvene izolacije i zatvori imaju negativan efekat na zdravstvene ishode , uključujući smrtnost i prenos HIV-a .

Michael Botticelli, USA National Drug Control Policy:

Moramo osigurati da su usluge utemeljene na dokazima, kako u smislu istraživanja tako i implementacije . Imamo višegodišnji jaz između istraživanja i stvarne prakse . Moramo smanjiti stigmu i institucionalne prepreke za ljude koji traže njegu.  Ako ćemo i dalje progoniti osobe koje koriste droge, oni neće biti u mogućnosti pristupiti njezi . Moramo sprovesti reformu krivičnog pravosuđa . Ovo sada je neodrživo i nehumano . Juče, naš advokat je pozvao UN da smanje kazne za ljude  uhvaćene za nenasilno korištenje droga (to bi  smanjilo 70% zatvorske populacije). Svi moramo biti zajedno, uključujući i nevladine organizacije. To takođe zahtijeva vodjstvo .

Michel Perron, izvršni direktor VNGOC:

Zahvaljujući Kraljici Švedske , od kada je prvi put prisustvovala prije mnogo godina, sada kaže da ima puno napretka . Mi bi trebali biti inspirisani i ohrabreni jer imamo mnogo alata: Dokaze i preporuke. Imamo fleksibilniji okvir politika . Tu je konvergencija prioritetima. Tu je hitnost . Mi možemo premostiti taj jaz uticaja. VNGOC će nastaviti realizovati ove sjednice jer se rasprava vodi sada i ovdje .

 

 

13.03.2014
PRIJATELJI NVO 4 LIFE
Montenegro Stars Hotel Group Crnogorsko narodno pozorište | Montenegrin National TheatreGradsko Pozorište Podgorica m:telFotokopirnica GemelliMontcartonMetropolisMontepanoSavjet Muslimana Crne GoreAna Kašćelan
 
MEDIJSKI PRIJATELJI
RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servisAnalitika - Informativni PortalCafe Del Montenegro portal Vijesti online - Najnovije iz Crne Gore i svijetaDnevne novine DanAktuelno.me
 
Podrška međunarodnim kampanjama
NVO 4 Life | 2013 ALL RIGHTS RESERVED | powered by InfoBit