Internacionalna priznanja
 
Video galerija
 
 
Mreže
 
United Nations Office on Drugs and Crime
 
Ako vam treba posao kliknite ovdje:
 
 
Aktuelnosti
Izvršni direktor NVO "4 LIFE" Saša Mijović bio jedan od panelista na stručnoj Konferenciji "Porodica i njene vrijednosti" koju je organizovao Defendologija Centar iz Nikšića

Konferenciju  koja je održana 20. 02. 2015. godine  otvorio je mr Slavko Milić, predsjednik Defendologija centra Crne Gore koji je poželio dobrodošlicu i uspješan rad svim učesnicima konferencije i ujedno upoznao prisutne sa ciljevima i zadacima ovogodišnje konferencije i radom Defendologija centra Crne Gore. Pored Milića, u uvodnom dijelu konferencije prisutnima se obratila i predstavnica Sekretarijata za kulturu sport, mlade i socijalno staranje Tatjana Perović i direktor Centra za socijalni rad za Opštine Nikšić, Plužine i Šavnik gospodin mr Ivan Mitrović.

Kao panelisti na konferenciji „Porodica i njene vrijednosti“ u punoj sali u Gradskoj kući u Nikšiću svoje profesionalne, stručne i teorijske stavove iznijeli su profesorice Filozofskog fakulteta mr Mirjana Popović i doc dr Nada Šakotić kao i doc dr Veselin Mićanović. mr Mirjana Popović govorila je ulozi funkcionalne porodice kao osnove razvoja pojedinca i društva, Nada šakotić govorila je ulozi porodice kod inkluzivnog obrazovanja djece, Veselin Mićanović govorio je ulozi obrazovanja u razvoju porodice. Stručnjaci iz oblasti civilnog sektora Biljana Zeković, Fana Delija, Lav Lajović, Jolanta Dojić i Saša Mijović govorili su o brojnim temama koje su značajne za uspostavljenje porodičnog sistema čime su svaki od učesnik/ca iz svog ugla, otvorili niz pitanja i dali niz odgovora o nasilju u porodici, ugovorenim brakovima djevojčica pripadnica romske i egipćanske populacije, Porodici iz ugla hrišćanskog pokreta, ulozi porodice u porodičnoj psihoterapiji i odnosu porodice prema liječenju bolesnika zavisnosti iz ugla i iskustva NVO „4 LIFE“.

Praktičan aspekt cijeloj priči o porodici dala je dugogodišnja socijalna radnica Ljubica Durutović prezentujući svoja iskustva u radu sa porodicama u Crnoj Gori.

Konferencija je imala za cilj da se prezentovanjem prijavljenih radova i diskusijom na izložene teme ukaže na određene savremene probleme porodice u našoj društvenoj zajednici i da se istaknu vrijednosti i značaj porodice, kao najznačajnije zajednice u društvu kao i da se time doprinese njenoj boljoj afirmaciji.

Neke od značajnih zaključaka konferencije bile su da je Porodica osnova i stub svake društvene zajednice, uzimajući u obzir da je to najmanja društvena zajednica, koja se neprekidno mijenja u skladu sa interakcijom sociokulturalnih i bioloških fenomena. U okviru porodice članovi variraju po polu, starosti, rodbinskim vezama, obrazovanju,itd a porodicu kroz njen razvoj prate brojne „krize“.

Brojne promjene u prošlosti dovele su i do promjena u funkciji porodice. Njen značaj je dosta dugo umanjivan i neke funkcije (vaspitanje, obrazovanje) su prenošene na zajednicu. Međutim ona je ipak ostala glavni činilac u prevođenju bioloških bića po rođenju u socijalna bića i formiranju odgovarajućih obrazaca ponašanja kod stvaranja ličnosti. Takođe, precizirane su neke oblasti na kojima treba raditi u budućem periodu a to su: komunikacija između članova, odnos roditelja prema djeci, socijalizacija djece, podjela posla, načina života, zabave, problemi u školi i na poslu, delinkvencija, bračni problemi i drugo.

 

20.02.2015
PRIJATELJI NVO 4 LIFE
Montenegro Stars Hotel Group Crnogorsko narodno pozorište | Montenegrin National TheatreGradsko Pozorište Podgorica m:telFotokopirnica GemelliMontcartonMetropolisMontepanoSavjet Muslimana Crne GoreAna Kašćelan
 
MEDIJSKI PRIJATELJI
RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servisAnalitika - Informativni PortalCafe Del Montenegro portal Vijesti online - Najnovije iz Crne Gore i svijetaDnevne novine DanAktuelno.me
 
Podrška međunarodnim kampanjama
NVO 4 Life | 2013 ALL RIGHTS RESERVED | powered by InfoBit