Internacionalna priznanja
 
Video galerija
 
 
Mreže
 
United Nations Office on Drugs and Crime
 
Ako vam treba posao kliknite ovdje:
 
 
Aktuelnosti
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv droge NVO 4 LIFE pozvala nadležne da programe prevencije standardizuju, ojačaju kapacitete opštinskih kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti, obezbijede sredstva za njihovo funkcionisanje i obezbijede besplatan tretman rehabilitacije i (re)socijalizacije za zavisnike i zavisnice od droga

Danas je 26. jun. Međunarodni dan borbe protiv droge. Ujedinjene Nacije su 1987. godine ovaj dan proglasile za Međunarodni dan protiv droga, u namjeri da ukažu na neophodnost prevencije kao i na aktivnosti za smanjenje i potražnje droga. U tom trenutku stopa kriminala i problem narkomanije na svjetskom nivou su bili alarmantni.  Istaknuto je da podizanje svijesti, informisanje o štetnim efektima droga i motivisanje društva da se angažuje u suzbijanju korišćenja, ali i rasturanja narkotika, moraju biti u prvom planu borbe protiv narkomanije.

Trenutno, u Crnoj Gori, nemamo relevantne podatke, niti istraživanja koja bi nam dala okvir posmatranja rasprostranjenosti ovog problema. Statistika koju vodimo u NVO „4 LIFE“ upozorava na sve veći broj mladih osoba koje koriste droge dobi od 15 do 20 godina, a podaci sa terena, iz škola, mjesta gdje se okupljaju mladi ukazuju na nove trendove, te na razorne posljedice koje zloupotreba droge ostavlja na psiho-fizičko zdravlje mladog čovjeka. Iz gore navedenih razloga neophodno je da svi društveni subjekti uzmu aktivno učešće i daju doprinos preveniranju bolesti zavisnosti.

Kao osnovna mjera za ovakav vid prevencije bolesti zavisnosti prepoznata je standardizacija programa pevencije i jačanje kapaciteta opštinskih kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti, te obezbjeđivanje finansijskih sredstava za  njihovo funkcionisanje i realizovanje planiranih aktivnosti.

U ovom trenutku programi prevencije nijesu standardizovani i ne sprovode se u kontinuitetu, već sporadično kroz sadržaje koji se realizuju kroz tribine po osnovnim i srednjim školama. Koristimo i ovu priliku da stavimo akcenat na prevenciju kao najekonomičniji i najdjelotvorniji program borbe protiv droge i bolesti zavisnosti, a ujedno i ukažemo da se granica prvog uzimanja narkotika smanjuje iz godine u godinu, te da programi prevencije, prilagođeni uzrastu, moraju počinjati ranije nego što je to sada slučaj.S druge strane, postoji problem finansiranja programa rehabilitacije i (re)socijalizacije zavisnika/ca od droga, što dodatno otežava suočavanje sa posljedicom nepostojanja jakih preventivnih programa, te zaštite porodice i njenih protektivnih faktora.

Kao što je javnosti već poznato, NVO „4 LIFE“  je više puta ukazivala na problem plaćanja tretmana rehabilitacije i (re)socijalizacije i pozivala nadležne da osobama zavisnim od droga omogući besplatan tretman. Najveći broj porodica zavisnika je u stanju socijalne potrebe,  pa usled takve situacije, emotivno i finansijski iscrpljene, te se porodice osjećaju nemoćno i beznadežno, odustaju od borbe i prepuštene same sebi, propadaju zajedno sa svojom djecom. 

Još jednom, pozivamo nadležne da obrate pažnju i započnu sa sistemskim rješavanjem problema koji su u ovoj oblasti prepoznati  kao gorući, te ojačaju i zaštite porodicu za dobrobit uspješnijeg i prosperitetnijeg društva.

Mediji: Kolektiv.me; CDM

26.06.2015
PRIJATELJI NVO 4 LIFE
Montenegro Stars Hotel Group Crnogorsko narodno pozorište | Montenegrin National TheatreGradsko Pozorište Podgorica m:telFotokopirnica GemelliMontcartonMetropolisMontepanoSavjet Muslimana Crne GoreAna Kašćelan
 
MEDIJSKI PRIJATELJI
RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servisAnalitika - Informativni PortalCafe Del Montenegro portal Vijesti online - Najnovije iz Crne Gore i svijetaDnevne novine DanAktuelno.me
 
Podrška međunarodnim kampanjama
NVO 4 Life | 2013 ALL RIGHTS RESERVED | powered by InfoBit