Internacionalna priznanja
 
Video galerija
 
 
Mreže
 
United Nations Office on Drugs and Crime
 
Ako vam treba posao kliknite ovdje:
 
 
Aktuelnosti
Saša Mijović održao predavanje na temu: ''Dekriminalizacija droge u Crnoj Gori'' i predložio da se korišćenje droge u Crnoj Gori dekriminalizuje

U okviru julskog programa u Društvenom centru na Cetinju, koji ovog mjeseca proslavlja prvu gosišnjicu rada,NVO Aktivna zona je 16. 07. 2015. godine ugostila Sašu Mijovića iz NVO ''4LIFE''. Tema predavanja koje  je organizovano kao dio programa ''Odlomci umova'', bila je Dekriminalizaija droge u Crnoj Gori.

Mijović je u odnosu na dosadašnje iskustvo izložio argumente za i protiv dekriminalizacije droge u našoj zemlji, i objasnio osnovne razlike između depenalizacije, dekriminalizacije i legalizacije. „Naime, veliki broj građana ima predrasudu prema ovim pojmovima i nerijetko na sve gleda sa jednakim ubjeđenjima. Radi se o pravnim pojmovima kojima se regulišu načini i uslovi dozvoljavanja korišćenja određenih psihoaktivnih supstaci, ali i načini procesuiranja ljudi koji se bave preprodajom istih“- kazao je Mijović.

Mijović smatra da bi trebalo dekriminalizovati drogu u Crnoj Gori, jer bi, kako je kazao, to dovelo da smanjenja broja korisnika droga, broj mladih koji podlegnu zloupotrebi droga, broj povratnika u zatvore zbog krivičnih djela u vezi sa drogama i smanjilo broj inficiranih od HIV-a i Hepatitisa.

,,Kao primjer bih naveo Portugal, koji je dekriminalizovao drogu, što je dovelo do smanjenja broja korisnika droga, broja mladih koji podlegnu zloupotrebi droga, broja povratnika u zatvore zbog krivičnih djela u vezi sa drogama, smanjilo broj inficiranih od HIV-a i Hepatitisa, ali i opšte stope kriminaliteta u toj zemlji'', ukazao je Mijović dodajući  da u slučaju eventualne dekriminalizacije droge treba uključiti čitavo društvo i sve službe koje bi zajedničkim i dobro koordinisanim radom, zasnovanim na jasnim strategijama, omogućili da dođe do smanjenja upotrebe droga ,a u isto vrijeme smanjenje broja kriminalnih radnji u vezi sa tom pojavom.

„Dekriminalizacija ne znači afirmisanje droge i zloupotrebe iste, već je to mjera kojom se, na osnovu rezultata onih koji su je već uveli: smanjuje broj zavisnika, smanuje broj krivičnih djela vezanih za zloupotrebu droga i krivičnih djela u vezi sa drogama, smanjuje broj zatvorenika i povratnika u zatvore, (koji su ionako pretrpani), ostvaruje ušteda novca u budžetu, oslobodja resurse policije da više vremena posvete i ulože u hapšenje krupnih dilera i kriminalaca, umjesto da se bave i troše vrijeme na one koji imaju gram ili dva droge za ličnu upotrebu“. – zaključio je Mijović.

Mediji: CDM;

 

17.07.2015
PRIJATELJI NVO 4 LIFE
Montenegro Stars Hotel Group Crnogorsko narodno pozorište | Montenegrin National TheatreGradsko Pozorište Podgorica m:telFotokopirnica GemelliMontcartonMetropolisMontepanoSavjet Muslimana Crne GoreAna Kašćelan
 
MEDIJSKI PRIJATELJI
RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servisAnalitika - Informativni PortalCafe Del Montenegro portal Vijesti online - Najnovije iz Crne Gore i svijetaDnevne novine DanAktuelno.me
 
Podrška međunarodnim kampanjama
NVO 4 Life | 2013 ALL RIGHTS RESERVED | powered by InfoBit