Internacionalna priznanja
 
Video galerija
 
 
Mreže
 
United Nations Office on Drugs and Crime
 
Ako vam treba posao kliknite ovdje:
 
 
Aktuelnosti
Predstavnici pet NVO obratili se otvorenim pismom ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću

U ime 36 organizacija civilnog društva koje čine Otvorenu platformu, predstavnici pet NVO obratili su se otvorenim pismom ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću sa prijedlogom da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama ne ode prema Vladi Crne Gore dok se kroz nastavak dijaloga ne dođe do adekvatnog rješenja i rješenja koje odgovara prepoznatim potrebama nevladinog sektora, a u cilju dobijanja dugoročnog i kvalitetnog rješenja koje će osigurati razvoj participacije građana i odgovoriti potrebama Crne Gore u njenom razvoju.

“Obraćamo vam se ispred Otvorene platforme organizacija civilnog društva koja je kreirana sa ciljem da kroz onlajn i oflajn formu komunikacije nadomjesti izostanak dijaloga i usaglašavanja unutar civilnog sektora o politikama i zakonima koji dominantno utiču na status civilnog sektora i participaciju građana kroz udruživanje.

Predložena rješenja izmjena zakona nijesu sprovodljiva, ne predviđaju mehanizme saradnje osim finansiranja, ne predviđaju razvoj civilnog sektora, a sa druge strane su izuzetno neracionalna, nijesu dugoročna i, što je najznačajnije, uvode u avanturu egzistenciju civilnog sektora, naročito velikog broja organizacija koje se bave razvojem zajednice, zaštitom i podrškom prava grupa u riziku”, piše u otvorenom pismu Konjeviću.

Potpisnici, Milica Kovačević (CDT), Stevan Milivojević (LGBT forum Progress), Igor Milošević (ADP Zid), Edin Koljenović (Građanska Alijansa) i Saša Mijović (4Life), navode da su svjesni potrebe decentralizacije planiranja i potrebe direktne saradnje institucija i organizacija civilnog društva koje bi trebale da rade u istom pravcu, a to su reforme i razvoj društva. Oni ističu da nude učešće u dijalogu i prijedloge rješenja koja će u postojećem Nacrtu osigurati osnovu za značajan napredak.

"Podržavamo ideju decentralizovanog planiranja aktivnosti značajnih za ostvarivanje strategija od resornih ministarstava u svim oblastima navedenim Zakonom, ali predlažemo da tehničko sprovođenje obavlja Fond za podršku i praćenje programa i servisa koji bi funkcionisao u sklopu ministarstva. Fond bi, shodno prijedlozima i programima organa javne uprave, raspisivao više konkursa tokom godine. Svojim rješenjima želimo da damo prijedlog kojim će se na jedinstven način vršiti finansiranje, ostavljajući mogućnost predlagaču (Ministarstvo finansija) da pitanje igara na sreću uređuje  bez uslovaljavanja rokovima od ovog Nacrta", navodi se u prvom prijedlogu.

Dalje se navodi da podržavaju nezavisnu evaluaciju programa i projekata civilnog sektora, ali uz potrebu da evaluaciju programa dijelom sprovodi profesionalno osoblje Fonda, jer predloženi model u Nacrtu je veoma skup i rizičan s aspekta osiguranja velikog broja evaluatora koji zadovoljavaju predviđene uslove.

"Radi osiguravanja transparentnosti i otvaranja mogućnosti kontrole procesa, predlažemo i uvođenje drugostepenog organa u kome bi učestvovali i predstavnici civilog sektora, kao i niza različitih oblika podrške što nije slučaj u postojećem Nacrtu", ističe se u pismu.

U trećem prijedlogu se kaže da treba osigurati integraciju postojećih struktura za saradnju sa civilnim sektorom u resor ministarstva kome će se dodijeliti nadležnost podrške radu i razvoju civilnog sektora.

"Ovim bi se osiguralo kvalitetno investiranje od EU delegacije, koja je za decentralizovani sistem upravljanja IPA CSF institucijama već opredijelila pola miliona eura. Civilni sektor bi dobio i servis za podršku i unaprjeđenje kvaliteta rada, uveo bi unaprjeđenje u registru NVO po principu evropske prakse (uvođenje PIC koda ili PADOR broja) i dobio resor koji bi osigurao jedinstven način komunikacije i uključivanja predstavnika sektora u razvoj javnih politika", ističe se u otvorenom pismu.

Tekst postojećeg Nacrta, dodaje se, nudi mogućnost da se sitnim korekcijama osiguraju preduslovi za mnogo efikasnije sprovođenje zakona i kvalitetniji rad NVO kao što su uvođenje procenta umjesto sume sredstava koje po vlastitim odlukama predlažu ministarstva, uslovi za angažman evaluatora, povećanje procenta u dijelu dohodovne aktivnosti koji bi osigurao sprovođenje programa socijalnog preduzetništa i servisni rad.

"Pripremili smo konkretna rješenja, a imamo i spremnost za nastavak dijaloga koji je očigledan i zbog činjenice da niko od članova Savjeta za razvoj NVO, iz različitih razloga, nije podržao postojeći Nacrt. Iz svih navedenih razloga ovo pismo, osim Vama i Ministarstvu unutrašnjih poslova, upućujemo i na sve relevantne adrese koje trebaju da budu zainteresovane za dijalog po ovom pitanju i unaprjeđenje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o nevladinim organizacijama", kaže se u otvorenom pismu Konjeviću.

Pismo je dostavljeno Ministarstvu unutrašnjih poslova, koordinatorki za izradu prijedloga Nacrta, Generalnom sekretarijatu Vlade Crne Gore, Kancelariji za saradnju sa civilnim sektorom, Ministarstvu finansija, Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Odboru za politički sistem pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore, Odboru za evropske integracije Skupštine Crne Gore (predsjedavajućem), Odboru za ekonomiju i finansije i budžet Skupštine Crne Gore (predsjedavajućem), Ministarstvu vanjskih poslova, direktoratu za EU integracije, direktorici i ambasadama zemalja EU koje imaju predstavništva u Crnoj Gori.

Mediji: CDM;

10.10.2015
PRIJATELJI NVO 4 LIFE
Montenegro Stars Hotel Group Crnogorsko narodno pozorište | Montenegrin National TheatreGradsko Pozorište Podgorica m:telFotokopirnica GemelliMontcartonMetropolisMontepanoSavjet Muslimana Crne GoreAna Kašćelan
 
MEDIJSKI PRIJATELJI
RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servisAnalitika - Informativni PortalCafe Del Montenegro portal Vijesti online - Najnovije iz Crne Gore i svijetaDnevne novine DanAktuelno.me
 
Podrška međunarodnim kampanjama
NVO 4 Life | 2013 ALL RIGHTS RESERVED | powered by InfoBit