Internacionalna priznanja
 
Video galerija
 
 
Mreže
 
United Nations Office on Drugs and Crime
 
Ako vam treba posao kliknite ovdje:
 
 
Aktuelnosti
Saša Mijović prisustvovao sastanku predstavnika Nvo sa vrhovnim državnim tužiocem Ivicom Stankovićem i pozvao ga da obrati pažnju na postupanje nadležnih tužioca u slučaju gradjanina Braslava Borozana i ostalih građana koji su naveli da su prilikom skupa Demokratskog Fronta naveli da su bili prebijeni od strane policijskih službenika

Uvaženi državni tužioče, gospodine Stankoviću,

najprije želim da Vam čestitam na uspješnom radu i doslednosti koju pokazujete u domenu borbe protiv organizovanog kriminala. Promjene su već postale očigledne i mislim da dugoročno činite više od bilo koga da se Crna Gora stabilizuje  i bude zemlja u kojoj smo svi jednaki.

Ipak primjecujem da se nije u potpunosti prekinulo sa jednom ranijom praksom prisutnom od uvodjenja višepartijskog sistema. Očigedno je da se  i dalje policijska tortura prikriva, a da se protiv žrtava torture podnose krivične prijave zbog navodnih  napada na službeno lice. Dakle, još uvijek se ne tretiraju jednako gradjani i službena lica.

Pozdravljamo ekspresnu reakciju policije, tužilaštva i suda kada su u pitanju procesuiranja osobe koje su tokom skupa Demokratskog Fronta napadala policajce (slučaj građanina koji je policajca gađao i promašio plastičnom stolicom), kao i u roku od 6 dana donešenu presudu, 15 dana kazne zatvora za Braslava Borozana zbog remećenja javnog reda i mira, vrijeđanja i omalovažavanja službenih lica u obavljenju službene dužnosti.

Međutim, isto tako želim da vidim, što za sada nije slučaj, da policija, tužilaštvo i sud istom brzinom i hitnošću reaguju kada su u pitanju ozbiljni navodi o brutalnom prebijanju, torturi građana od strane policije.

Sa tim u vezi, molim Vas da obratite pažnju na postupanje nadležnih tužioca u slučaju gradjanina Braslava Borozana, kao i ostalih građana koji su naveli da su prilikom skupa Demokratskog Fronta naveli da su bili prebijeni od strane policijskih službenika.

Podsjećam Vas  da je u slučaju Braslava Borozana, Savjet za građansku kontrolu rada policije u zaključcima sa sjednice održane 28. 12. 2015. godine ocijenio da primjena policijskih ovlašćenja od strane službenika policije - M.D., D.F., M.B., V.V., Ž.M., V.Đ. i D.R. - nije bila adekvatna, primjerena i efikasna, odnosno, da je bila prekomjerna.

U tom cilju pozivam nadležne institucije, Vrhovno državno tužilaštvo, Osnovno državno tužilaštvo i Upravu policije da obavijeste javnost dokle se stiglo u istrazi o navodima Braslava Borozana o nehumanom i nečovječnom postupanju, odnosno, torture sprovedene nad njim od strane policajaca u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica, kao i ostalih građana koji su prijavili slučajeve prebijanja od strane policije tokom skupa Demokratskog Fronta.

Nadam se da će brzo procesuiranje ovog i ostalih slučajeva pomoći da se promijeni mišljenje onih koji tvrde da u policiji, tužilaštvu i sudu postoji skriveni kurikulum o postupanju kada su u pitanju ovakve optužbe, tj. da se u slučajevima nehumanog i nečovječjeg postupanja policije prema građanima, vrši opstruiranje procesa, međusobna solidarnost, zavjera ćutanja prema javnosti i odbrana optuženih po svaku cijenu.

Radi sticanja povjerenja opšte javnosti u rad policije, tužilaštva i sudstva, neophodno je prekinuti praksu dvostrukih aršina, kada su građani u pitanju, sa jedne, i predstavnici izvršne vlasti sa druge strane. To znači, da kroz konkretne primjere pokažete da su svi pred zakonom jednaki, da štitite građane i žrtve, a ne nasilnike, pojedince iz organa izvršne vlasti. Time se gubi povjerenje građana, ali i svih časnih ljudi koji odgovorno i profesionalno obavljaju svoj posao, kako u policiji, tako i u tužilaštvu i sudstvu.

Mediji: Vijesti; CDM;

21.01.2016
PRIJATELJI NVO 4 LIFE
Montenegro Stars Hotel Group Crnogorsko narodno pozorište | Montenegrin National TheatreGradsko Pozorište Podgorica m:telFotokopirnica GemelliMontcartonMetropolisMontepanoSavjet Muslimana Crne GoreAna Kašćelan
 
MEDIJSKI PRIJATELJI
RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servisAnalitika - Informativni PortalCafe Del Montenegro portal Vijesti online - Najnovije iz Crne Gore i svijetaDnevne novine DanAktuelno.me
 
Podrška međunarodnim kampanjama
NVO 4 Life | 2013 ALL RIGHTS RESERVED | powered by InfoBit