Internacionalna priznanja
 
Video galerija
 
 
Mreže
 
United Nations Office on Drugs and Crime
 
Ako vam treba posao kliknite ovdje:
 
 
Aktuelnosti
Nvo 4 Life reagovala na tekst objavljen u dnevnom listu Pobjeda i portalu Kolektiv.me: Ispovijest o životu sa bratom narkomanom: "Život cijele porodice pretvorio u pakao s uzdahom"

Poštovana Jelena,

čitajući Vašu ispovijest o životu sa bratom koji je zavisnik od droga, prepoznao sam hiljade crnogorskih porodica koji dijele istu sudbinu, i u Vašem vapaju prepoznao njihov. Stručni tim Nvo 4 Life je svakodnevno u prilici da sluša ovakve teške životne situacije i zajedno sa onim porodicama koje nam se obrate za pomoć, pokušava da ih riješi. To je i razlog zašto sam odlučio da reagujem na ovaj Vaš tekst, obraćajući se Vama, a ujedno i svim drugim porodicama koje se nalaze u istoj situaciji.

Kao profesionalcu iz ove oblasti, ključno što mi je zapalo za oko iz Vašeg teksta je: „Otac, Crnogorac starog kova... Majka svakog dana nađe po jedan novi izgovor za mezimca. Nije povisila glas ni kad ga je molila da ne rasprodaje djedovo ordenje, pored svega što je odnio iz kuće nego mu i dalje vjeruje.“

U ovim redovima leže uzroci za trenutno stanje, i ako se nešto po tom pitanju uradi,  mogući izlaz iz njega.

Želim da znate da se ni jedna osoba koja je zavisna od droga neće prestati drogirati tek onako, iz čista mira. Ona će se drogirati sve dok ima uslova za drogiranje. Čekati da njoj padne na pamet da prestane je gubljenje vremena, energije, zdravlja i sve dubljeg propadanja svih oko njega/nje, a i te same osobe. Osoba koja se drogira jedino pristaje da se liječi kad na to bude natjerana, odnosno, kad postoji neka vrsta pritiska. Na nama, stručnjacima koji se bavimo tom problematikom je da od osobe koja ne želi da se liječi i potraži pomoć, pokušamo da učinimo da se ta osoba dovede do stanja kad želi da se liječi i motivišemo je da se bori za svoje izlječenje i vodimo do toga. I za to nam je neophodna pomoć članova njihovih porodica, odnosno, da zajednički, koordinisano i u dogovoru idemo ka tom cilju.

Da porodice same mogu i znaju rješavati ovo pitanje, narkomanija ne bi bila toliki problem u cijelom svijetu, a isto tako institucije i organizacije koje se bave liječenjem zavisnika/ca od droga ne bi imale potrebu da postoje. Ne prolazite sami kroz to sa njima, nećete uspjeti, propasti ćete svi zajedno.

Zato Vas, i sve druge porodice koje imaju ovakav problem, ohrabrujem da potražite pomoć i obavite razgovor sa stručnjacima koji se bave ovim problemom. Ukoliko želite da sa nama porazgovarate na ovu temu i dobijete savjet, kontaktirajte nas na naše brojeve telefona 020 625 783 i 068 81 81 81 i zakažite razgovor.

Na kraju Vas i sve ostale koji imaju isti problem želim da ohrabrim i dam nadu. Vaš problem nije ništa drugačiji ni teži od velikog broja drugih porodica koje imaju zavisnika/cu u porodici. Veliki broj onih koji su bili u istoj situaciji, a koji su došli kod nas po pomoć, su i uspjeli. Svakako ne želim reći da su svi uspjeli, ali svakako želim da kažem da je najveći broj onih čije su porodice sarađivale, uspjelo da se izliječi.

 

S poštovanjem,

Saša Mijović

Izvršni direktor Nvo 4 Life

Mediji: Kolektiv.me;

23.02.2016
PRIJATELJI NVO 4 LIFE
Montenegro Stars Hotel Group Crnogorsko narodno pozorište | Montenegrin National TheatreGradsko Pozorište Podgorica m:telFotokopirnica GemelliMontcartonMetropolisMontepanoSavjet Muslimana Crne GoreAna Kašćelan
 
MEDIJSKI PRIJATELJI
RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servisAnalitika - Informativni PortalCafe Del Montenegro portal Vijesti online - Najnovije iz Crne Gore i svijetaDnevne novine DanAktuelno.me
 
Podrška međunarodnim kampanjama
NVO 4 Life | 2013 ALL RIGHTS RESERVED | powered by InfoBit