Internacionalna priznanja
 
Video galerija
 
 
Mreže
 
United Nations Office on Drugs and Crime
 
Ako vam treba posao kliknite ovdje:
 
 
Aktuelnosti
Povodom smrti I.C. Nvo 4 Life uputila apel Državnom savjetu za sprečavanje zloupotrebe droge i Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje da u što hitnijem roku zakažu sjednice i iskazali interesovanje da prisustvuju sjednici kako bi predstavnike Odbora i Savjeta upoznali sa trenutnim stanjem u oblasti droga u Crnoj Gori i apelovali na nadležne da neodložno osobama zavisnim od droga obezbijede besplatan tretman rehabilitacije i resocijalizacije

Apelujemo na Državni savjet za sprečavanje zloupotrebe droge i Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje, da u što hitnijem roku zakažu sjednice i iskazujemo interesovanje da prisustvujemo sjednici kako bismo predstavnike Odbora i Savjeta upoznali sa trenutnim stanjem u oblasti droga u Crnoj Gori. Takođe apelujemo na nadležne da neodložno osobama zavisnim od droga obezbijede besplatan tretman rehabilitacije i resocijalizacije.

Nacionalni savjet za sprečavanje zloupotrebe droge osnovan 2010. godine, da bi 2012. godine bio preimenovan u Državni savjet za sprečavanje zloupotrebe droge, sastao se dva puta za šest godina, a zaključak tog sastanka je bio demant organizacija civilnog društva o broju zavisnika/ca od droga u Crnoj Gori. Od tada nije više održana ni jedna sjednica. Komisija za droge, čije je osnivanje predviđeno Nacionalnim strateškim odgovorom na droge 2008-2012, nikad nije osnovana. Nije izrađen registar zavisnika, iako je davno bilo predviđeno. Kapaciteti centara za socijalni rad su nedovoljni da se bave ovako kompleksnom tematikom. Prevencija je potpuno zakazala, sve je veći broj mladih koji zloupotrebljavaju droge, iako izvještaji državnih organa prikazuju idealnu sliku. Djeca i porodice su nam nezaštićene. Sistem je u ovoj oblasti potpuno zakazao i već duže vrijeme država nema adekvatan odgovor na ovaj sve veći problem.

NVO „4 Life“ godinama unazad poziva nadležne, da se uključe i daju svoj doprinos kroz institucije sistema, te pomognu u rješavanju pitanja iz svojih nadležnosti. Kao organizacija koja se bavi rehabilitacijom i resocijalizacijom zavisnika/ca od droga, unaprjeđenjem položaja ove vulnerabilne grupe u društvu, prevencijom devijantnih ponašanja kod djece i mladih, najoštrije osuđujemo nemar institucija sistema i njihov indolentan stav po pitanju ljudskih života.

Kao organizacija smo bili partner na projektu osnivanja Centra za rehabilitaciju i resocijalizaciju žena zavisnica, u sklopu JU Kakaricka gora, a to je razlog više za ovakvo reagovanje. Trenutno u novoizgrađenom Centru na tretmanu je jedna zavisnica, a kapacitet objekta je za šesnaest klijentkinja. Ističemo da nam nije bila namjera da u Crnoj Gori bude izgrađena zgrada koja neće služiti svojoj namjeni, niti diskrimiinatorski odnos da može da se liječi samo onaj ko ima sredstava da plati, već da usluge tretmana budu dostupne što većem broju klijenata/kinja, te da crnogorsko društvo pokaže posvećenost rješavanju problema zavisnosti.

Zavisnica I.C., koja je preminula, bila je majka troje maloljetne djece, dok žena, koja je živjela sa njom, takođe zavisnica, nepokretna, sa dekubitalnom ranom na nozi o kojoj nema ko da brine. Ovo su zadnji u nizu slučajeva demonstracije nepoštovanja ljudskog života, ljudskih prava i dostojanstva.

Podsjećamo javnost da je NVO „4 Life“ u više navrata skretala pažnju na nemar i nesavjesno postupanje različitih nivoa vlasti u ovoj oblasti, kao i nerješavanje životno važnih problema klijenata/kinja sa kojima svakodnevno radimo.

Problem bolesti zavisnosti nije problem pojedinca ili njegove/njene porodice, već veliki društveni problem, koji ima multiplicirajuće negativne efekte na društvo. Kada donosioci odluka počnu da percipiraju bolesti zavisnosti kao takav problem, koji zatijeva horizontalnu i vertikalnu povezanost svih društvenih subjekata, tada ćemo moći da govorimo o pomacima u oblasti politika droga i u samom tretmanu zavisnika/ca u Crnoj Gori.

Kako Nvo „4 Life“ svoje aktivnosti sprovodi i kroz rad različitih mreža, kako u zemlji, tako i na međunarodnom nivou, inicijativa za besplatan tretman rehabilitacije i resocijalizacije u javnim ustanovama biće u fokusu našeg djelovanja u narednom periodu.

 

S poštovanjem,

 Saša Mijović

Izvršni direktor Nvo 4 Life

 Apel podržavaju

Nvo Građanska Alijansa
Nvo Crnogorski Ženski Lobi
Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore " Defendologija "
Nvo Prima
Nvo CAZAS
ADP - ZID
Nvo "Koračajte sa nama - Phirena amenca"
Nvo Green Home
Nvo CEDEM

Mediji: Vijesti; CDM; Kolektiv,me; Portal RTCG; Portal Analitika;

13.03.2016
PRIJATELJI NVO 4 LIFE
Montenegro Stars Hotel Group Crnogorsko narodno pozorište | Montenegrin National TheatreGradsko Pozorište Podgorica m:telFotokopirnica GemelliMontcartonMetropolisMontepanoSavjet Muslimana Crne GoreAna Kašćelan
 
MEDIJSKI PRIJATELJI
RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servisAnalitika - Informativni PortalCafe Del Montenegro portal Vijesti online - Najnovije iz Crne Gore i svijetaDnevne novine DanAktuelno.me
 
Podrška međunarodnim kampanjama
NVO 4 Life | 2013 ALL RIGHTS RESERVED | powered by InfoBit