Internacionalna priznanja
 
Video galerija
 
 
Mreže
 
United Nations Office on Drugs and Crime
 
Ako vam treba posao kliknite ovdje:
 
 
Aktuelnosti
Saša Mijović, izvršni direktor NVO 4 Life za Slobodnu Evropu: Zalažemo se za to da droga bude dekriminalizovana, kao i za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe

Izvršni direktor NVO 4 Life, Saša Mijović, kazao je da Globalna kampanja poziva na politike prema drogama zasnovanim na javnom zdravlju i ljudskim pravima.

„Svi znamo da se, u poslednjih nekoliko godina, politike prema drogama počinju mijenjati. Sve su jači glasovi onih koji traže da se ovakva politika prema drogama počne mijenjati, zato što 50 godina ovakve borbe protiv droge ne daje rezultate. Naprotiv, sve je veći problem narkomanija“, rekao je Mijović.

Prema njegovim riječima, narkomanija je toliki problem da su, kako je naveo, južnoameričke države u ozbiljnoj krizi da im narko karteli preuzmu i vođenje država.

„U tom kontekstu, Međunarodna mreža je pokrenula kampanju Support! Don't punish! koja se zalaže za promjene politike prema drogama. Štetu koju nanosi ovakav rat protiv droga se ne smije više ignorisati“, poručio je Mijović.

On smatra da je vrijeme da se prekine sa lošim politikama, ideologijama i predrasudama.

„Vrijeme je da prioritet budu zdravstvena i socijalna zaštita pogođene populacije, njihovih porodica i čitave zajednice“, istakao je Mijović, prenosi PR centar.

On je rekao da su poruke kampanje i da smrtna kazna nikada ne bi smjela biti izrečena za kazne u vezi sa drogama i da bi se politika prema drogama u sljedećih deset godina trebala usmjeriti na zdravlje i smanjenje štete.

„Aktivnost obilježavanja kampanje je simbolično realizovana ispred Skupštine Crne Gore, kao doma narodnih poslanika koji utiče na kreiranje zakonodavnog okvira u ovoj oblasti i na koje se ove poruke odnose. Mi ćemo biti aktivniji u cilju izmjene politike koja se tiče ovih pitanja“, poručio je Mijović.

Na pitanje novinara kako je trenutno ovo pitanje regulisano zakonom i da li su njime predviđene kazne za korisnike droga, Mijović je rekao da se taj akt može dvosmisleno tumačiti.

„Ono što je ključno je to da u zakonu i u podzakonskim aktima mora biti konkretno definisano da li je droga kriminalizovana, da li je posredovanje kriminalizovano, da li je legalizovano i u kojim količinama, jer se dešava da, zavisnicima od droga, ukoliko nađu određenu količinu droga, u zavisnosti od toga da li je na sjeveru, Podgorici ili jugu države, kazna bude neujednačena“, naveo je Mijović.

On je rekao da se dešava da u Podgorici za posredovanje grama ili dva marihuane neće biti krivično kažnjeni, dok se, kako je naveo, u sjevernim gradovima može desiti da osoba bude kažnjena krivično.

„Puno toga zavisi od policijaca i od tužioca kako će kvalifikovati to djelo. Zalažemo se za to da droga bude dekriminalizovana, kao i za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe“, kazao je Mijović

 Foto: PR Centar

 

22.06.2018
PRIJATELJI NVO 4 LIFE
Montenegro Stars Hotel Group Crnogorsko narodno pozorište | Montenegrin National TheatreGradsko Pozorište Podgorica m:telFotokopirnica GemelliMontcartonMetropolisMontepanoSavjet Muslimana Crne GoreAna Kašćelan
 
MEDIJSKI PRIJATELJI
RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servisAnalitika - Informativni PortalCafe Del Montenegro portal Vijesti online - Najnovije iz Crne Gore i svijetaDnevne novine DanAktuelno.me
 
Podrška međunarodnim kampanjama
NVO 4 Life | 2013 ALL RIGHTS RESERVED | powered by InfoBit